×

Insomni i les seves conseqüències

Temps de lectura 3 min.
Insomni i les seves conseqüències
14 Octubre 2019

Un dels trastorns del son més habitual és l'insomni. L'insomni consisteix en una disminució de la capacitat de dormir. Podem parlar de diferents tipus:

 • Insomni d'inici: la persona triga més de trenta minuts a dormir.

 • Insomni de manteniment: en aquest cas la persona es desperta diverses vegades durant la nit i pot estar desperta més de trenta minuts. També pot passar que la persona es desperti de manera precoç.

Es considera que és habitual i saludable dormir entre set i deu hores.

La conseqüència de tenir insomni és que diverses àrees de la vida es poden veure afectades com la feina o la vida social.

Així mateix, l'insomni pot classificar-se segons el temps d'evolució. Pot ser temporal, si només dura uns dies o unes setmanes, o crònic si es produeix durant mesos o anys.

CAUSES DE L'INSOMNI 

Les causes de l'insomni poden ser les següents: 

 • Causes mèdiques. Pot ocórrer per problemes hormonals, neurològics o digestius. A més, la persona pot tenir insomni per tenir dolors com passa amb malalties com la fibromiàlgia o cefalees. En l'embaràs també pot produir-se. 
 • Quan una persona té problemes d'ansietat, depressió o algun trastorn de personalitat, també tendeix a dormir poc. 
 • Causes externes. Són causes relacionades amb l'ambient i que influeixen negativament en el son com, per exemple, l'abús de substàncies o medicaments, el soroll, el torn de treball, viatjar contínuament ...

TIPUS D'INSOMNI EN FUNCIÓ DE LES CAUSES 

Segons les causes, es pot parlar de diferents tipus d'insomni: 

 • Insomni primari: quan coneixem quina és la causa de l'insomni. 
 • Insomni psicofisiològic: la persona fa grans esforços per dormir, però no és capaç. Pot ser per trobar-se immersa en un quadre d'estrès o ansietat important. 
 • Insomni idiopàtic: quan s'origina a la infància, possiblement per una falta d'hàbit a l'hora de dormir. 

QUÈ FER DAVANT L'INSOMNI? 

Primer és bàsic veure quina és la causa d'aquest insomni i perquè s'està mantenint en el temps. A vegades la mateixa obsessió per dormir, els hàbits inadequats i, fins i tot, els pensaments negatius poden perpetuar aquesta situació. 

Cal pensar que si és una cosa puntual, potser passarà sense més. Per exemple, si és per tenir un mal concret o una preocupació, se sap que quan passi, l'insomni també, però si per contra no se sap quina és la causa, o no és una cosa que passi amb el temps, cal consultar amb professionals.

Insomnio

TRACTAMENT PER L'INSOMNI

Cal complir amb una sèrie d'hàbits que ajudin a agafar el son, com per exemple:

 • No realitzar activitats esportives o amb alta càrrega física o intel·lectual abans d'anar a dormir. S’ha d'intentar estar el més relaxat possible.

 • Evitar dispositius electrònics com una tauleta o el mòbil.

 • No menjar abundantment i tampoc prendre begudes excitants com cafè o te.

 • Dormir sempre al llit. Si no es pot en un termini de quinze minuts sortir-ne fins que torni la son.

 • Mantenir l'habitació neta, recollida, ventilada i amb una bona olor, però suau.

 • No fer la migdiada.

 • No realitzar activitats al llit, com llegir, veure la TV o sentir la ràdio.

 • No discutir ni pensar en problemes al llit.

 • Anar-se'n a dormir aproximadament sempre a la mateixa hora.

 • Realitzar abans de dormir les mateixes activitats, per exemple, anar al bany, rentar-se o rentar-se les dents.

Els problemes d'insomni lleus en la majoria dels casos se solen solucionar seguint aquests consells.

També és important no automedicar-se. Si es vol prendre fàrmacs o algun producte per dormir, cal consultar amb el teu farmacèutic, o el teu metge. Aquests experts t'ajudaran a trobar la causa i et diran si és recomanable prendre fàrmacs.

Si es passa per moments complicats, ja sigui en el terreny laboral com personal, és important acudir a un professional que ajudi a portar-los i solucionar-los de la millor manera. No només s'acabarà el problema d'insomni, sinó que a més la persona que el pateix serà més feliç.

Si l'insomni es produeix perquè algú està nerviós o agitat, pot ser molt interessant realitzar algun tipus de relaxació o respiracions que l'ajudin a tranquil·litzar-se i, per tant, serà més fàcil agafar el son.
 

Melatonina

Una substància molt important per aconseguir dormir és la melatonina. Quan aquesta s'allibera procedent de la glàndula pineal en el cervell, la persona comença a relaxar-se, se sent tranquil·la i posteriorment s’adorm.

La producció de la melatonina per la glàndula pineal és inhibida per la llum, és a dir, no es produeix durant el dia, alhora que és estimulada per la foscor.

Per això és molt important seguir el cicle natural del sol per poder-lo agafar adequadament (llum durant el dia, foscor per dormir).

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu