Avui parlarem de la microbiota, els probiòtics i l'embaràs, una relació molt important per al futur del nostre nadó.
Els 10 bilions de bacteris que constitueixen la nostra microbiota intestinal viuen en perfecta harmonia amb nosaltres, els seus hostes. Aquesta cohabitació rep el nom de simbiosis.
Cada part es beneficia d’aquesta relació: el nostre organisme s’aprofita d’aquest ecosistema complex que intervé en diferents funcions fisiològiques (síntesis de vitamines, funció metabòlica, immunitària...) i, alhora, els bacteris troben a l’intestí un entorn ric en elements nutritius, que garanteixen el seu creixement.
UNA MICROBIOTA ÚNICA QUE ES VA FORMANT DES DEL PERÍODE FETAL
Cada individu té una microbiota pròpia, única, que es constitueix a poc a poc sota la influència de factors genètics i mediambientals.
A banda dels factors genètics, l’embaràs i el post-part jugaran un paper fonamental a la implantació dels primers microorganismes de la flora intestinal.
Durant l’embaràs les bactèries intestinals de la mare passen cap al futur nadó a través de la placenta. Més tard, quan el part es produeix pel canal vaginal, el nadó es posa en contacte amb la flora intestinal i vaginal de la mare. Si el part es produeix mitjançant cesària, també influirà directament sobre la diversitat de la microbiota intestinal del nadó.
Més endavant, la composició de la microbiota estarà determinada, de manera important, per l’alimentació del nadó. Des de l’elecció del tipus de lactància materna, o bé mitjançant la llet de fórmula, fins les nostres costums alimentaries en edat adulta, l’alimentació juga un paper fonamental durant tota la vida en la qualitat i l’equilibri de la microbiota intestinal.
Com a curiositat rellevant hem de destacar que la formació de la major part de la flora intestinal es produeix al llarg de la vida fetal i durant els dos primers anys de vida del nadó. Aquesta flora intestinal tindrà un paper important en el desenvolupament de les defenses immunitàries.
FACTORS NOCIUS PER LA NOSTRA MICROBIOTA
Altres factors externs, dependents dels nostres hàbits de vida, afectaran de manera més o menys favorable a la diversitat i a la qualitat de la nostra flora intestinal.
A continuació us compartim alguns d’aquests factors susceptibles d’agredir a la flora bacteriana i causar una disbiosi (un desequilibri de la microbiota), que pot comportar conseqüències negatives pel nostre organisme:
- Infeccions i, en especial, infeccions digestives
- Estrès
- Alguns medicaments (ATB, antiinflamatoris, inhibidors de la bomba de protons, corticoides...)
- Contaminants ambientals
- Tòxics, alcohol, tabac, drogues...
Fins a cert punt la microbiota té la capacitat de resistir aquestes agressions i de tornar al seu estat normal després d’unes setmanes o mesos. És el concepte de resiliència de la microbiota.
CONSELLS PER PREPARAR L'EMBARÀS
Estàs pensant en tenir un nadó? Enhorabona! Deixa que et donem algunes recomanacions per preparar l'organisme:
- Depuració de tots els tòxics acumulats al nostre organisme
- Correcta alimentació: fruites i verdures de temporada, cereals integrals no inflamatoris (espelta, blat sarraí, fajol...), proteïna d’alta qualitat
- Fer esport sobretot a l’aire lliure, que ens toqui el sol i estiguem en contacte amb la natura (per a una correcta síntesis de la vitamina D)
- Estrès sota control
- Tenir una bona qualitat i higiene de la son
I per últim, però molt important: si ja s’ha aconseguit la concepció, des d'Isern Farmàcia us recomanem que feu una bona suplementació amb probiòtics en els diferents trimestres de l’embaràs. Vine i t'assessorarem!