Tests per detectar el COVID-19

Tiempo de lectura 1 min.
Tests per detectar el COVID-19
6 Abril 2020

La detecció del virus és vital a l'hora de controlar una pandèmia com la que estem vivint, però en les setmanes que portem confinats a casa hem sigut testimonis de que aquests tests han sigut escasos i desconeguts entre la població. Avui us explicarem més sobre les 3 diferents proves que existeixen per diagnosticar si un pacient és positiu en SARS-CoV-2, ja sigui mitjançant la detecció del propi virus (PCR i antígens) o detectant la presència d'anticossos (tests serològics).

Proves PCR

Aquest test està basat en la reacció en cadena de la polimerasa (RT-PCR) i és capaç d'identificar la quantitat de presència del coronavirus a partir de la detecció del seu material genètic en mostres biològiques del pacient. És la prova més fiable i la recomanada per l'OMS, però es necessiten vàries hores per obtenir el resultat.

Principalment utilitzada al seguiment de pacients i a les altes hospitalàries.

Proves d’antígens

Aquesta és la prova que el Ministeri de Sanitat està generalitzant per Espanya, ja que permet saber si un pacient és positiu per coronavirus en tan sols 10-15 minuts. D’aparença similar a un test d’embaràs, detecta certes proteïnes de virus (antígens) en secrecions respiratòries. És menys fiable que la prova per RT-PCR, però possibilita accelerar la confirmació d’infectats per coronavirus i realitzar els tests en el seu propi domicili, una cosa urgent en aquests moments en què hi ha molts casos sospitosos.

La probabilitat de diagnosticar correctament a una persona amb coronavirus (sensibilitat), depèn de la fase en què es trobi el pacient, ja que la càrrega viral (la quantitat de virus present en el cos humà) varia al llarg de les diferents etapes d’infecció. Quan hi ha símptomes, la sensibilitat és superior al 90%, però sense símptomes aquesta descendeix al 60%. A causa d’aquesta limitació, no es considera un test diagnòstic definitiu, sinó de cribratge. En els casos dubtosos és necessària la realització de la prova RT-PCR o repetir el test d’antígens més tard (quan hi hagi més símptomes) per confirmar o descartar la presència de coronavirus.

Proves d’anticossos

Aquestes són les diferències i les limitacions de cada tipus en la detecció del SARS-CoV-2

Precio