×

Què és la intolerància a la lactosa?

Temps de lectura 2 min.
Què és la intolerància a la lactosa?
23 Octubre 2022

un de cada tres adults a Espanya pateix intolerància a la lactosa, segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu. La intolerància a la lactosa consisteix en la incapacitat per pair la lactosa, el sucre predominant a la llet.

També anomenada absorció insuficient, aquesta intolerància no sol provocar grans problemes, encara que els símptomes associats poden ser molestos.

Es tracta de símptomes com:

  • Nàusees
  • Inflor
  • Flatulència
  • Diarrea
  • Dolor abdominal

Aquests símptomes també encaixen amb altres trastorns digestius, per la qual cosa el diagnòstic d'aquesta intolerància no sempre és fàcil.

Cal tenir en compte que hi ha diferents graus d'intolerància, per la qual cosa hi ha persones que reaccionen així que beuen llet o mengen un aliment amb lactosa, mentre que d'altres només es troben malament si abusen. Tampoc no és el mateix en nens que en adults; com més edat, menys problemes en principi acostumen a donar-se.

RECOMANACIONS PER SEGUIR UNA DIETA SENSE LACTOSA

La lactasa és l'enzim responsable de pair la lactosa, però en casos d'intolerància, aquest enzim es troba en petites quantitats i és incapaç de pair la lactosa.

Per ara no hi ha un tractament per incrementar la producció de lactasa, però sí que es poden evitar els símptomes amb una dieta sense lactosa.

Per això, és important identificar quins aliments incorporen lactosa com la llet, la mantega, la nata o el formatge, però també iogurts, embotits, plats precuinats i salses.

Tingues en compte que hi ha productes que no semblen portar lactosa en principi, però sí que la inclouen en la seva composició, com és el cas dels embotits. Per això és important aprendre a llegir les etiquetes amb els ingredients.

A més, pots consultar amb el teu farmacèutic sobre els suplements de lactasa, l'ús dels quals permet en alguns casos prendre i tolerar productes amb lactosa. Sempre que els prenguis, fes-ho seguint el consell d'un professional sanitari.

Qué es la intolerancia a la lactosa

COM COMPENSAR LA MANCA DE CALCI?

En una dieta sense lactosa, s'eliminen els lactis i els seus derivats, com ara la llet, la mantega i el formatge, tots ells font de calci. Per compensar aquesta carència, incorpora a la teva dieta aliments rics en ell com els llegums, els fruits secs, o verdures com els espinacs, la bleda o el bròquil. També peixos com la sardina o el salmó.

Per substituir la llet, hi ha begudes de soja, coco, civada, arròs, ametlles, etc. Escull la versió enriquida en calci per compensar la seva carència a la teva dieta.

En tot cas, evita deixar de consumir lactis sense un diagnòstic i si tens símptomes que poden indicar intolerància a la lactosa consulta amb un professional sanitari. A la teva farmàcia també et poden assessorar i resoldre els teus dubtes sobre la dieta. Pregunta'ls!

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu