Ets una d'aquestes persones que ho passen malament amb les al·lèrgies a la primavera? Doncs aquest post és per tu ;)
És un article llarg, però us recomanem que no deixeu de llegir-lo sencer!
A continuació us explicarem:
- Què passa quan es desencadena una al·lèrgia?
- Quin paper tenen els paràsits en les al·lèrgies?
- Quin és el tractament integratiu proposat per les al·lèrgies?
Comencem doncs explicant què passa quan es desencadena una al·lèrgia:
Una al·lèrgia es produeix quan el nostre sistema immunitari (SI) reaccciona a quelcom que, normalment és inofensiu per la majoria de persones.
El SI respón davant de l’al·lergen alliberant histamina i d’altres substàncies inflamatòries. Aquesta alliberació d’histamina és la que produeix l’al·lèrgia.
L’al·lèrgia, com a tal, no és una enfermetat sinó que és una resposta alterada del SI que podem trobar en diferents enfermetats com:
- ASMA, RINITIS CONJUNTIVITIS
- DERMATITIS, URTICARIA
- REACCIONS ALIMENTÀRIES I TAMBÉ A MEDICAMENTS
Anem a veure quins efectes produeix l’histamina, perquè sembla la dolenta de la pel·lícula, però és una substància del nostre cos que té diverses funcions importants:
- AUGMENTA LA PERMEABILITAT CAPIL·LAR
- TÉ UNA FUNCIÓ INFLAMATÒRIA, PERÒ PER RESOLDRE UNA SITUACIÓ
- TÉ UNA FUNCIÓ DE CONTRACCIÓ DE LA MUSCULATURA LLISA: un exemple molt clar és la contracció bronquial per expulsar quelcom que ens molesta o també la contracció de la musculatura llisa de la mucosa intestinal, per augmentar la motilitat intestinal i així intentar expulsar quelcom que ens ha fet mal.
En definitiva la histamina actua com un mecanisme de defensa de l’organisme.
El SI té varies vies d’actuació, depenent del que ens “ataqui”:
- VIA TH1: via d’actuació que resol infeccions virus, bacteris, etc.
- VIA TH2: via d’actuació d’al·lèrgies, èczemes, etc.
I la via que regula que les dues vies estiguin en homeostasis són els TREG.
Quan alguna de les dues vies està augmentada, o bé està disminuida, és quan poden aparèixer enfermetats (com poden ser enfermetats autoinmunes, càncers, o d’altres).
El SI és troba present també en totes les nostres mucoses; a la mucosa intestinal és on es concentren el 80% de les nostres cèl·lules immunitàries. Seguidament trobem també a la mucosa pulmonar, a la pell i, per últim, als ulls i a la mucosa genital.
Totes aquestes mucoses estan interrelacionades entre si formant l’anomenat SISTEMA COMÚ DE MUCOSES. És per això que veurem que a l’hora de plantejar un tractament integratiu de l’al·lèrgia és clau la mucosa intestinal. Aquesta mucosa intestinal ha d’estar en perfecte estat i no tenir cap mena de permeabilitat intestinal, perquè si és així tindrem una sintomatolgia perifèrica molt important i en el cas que ens aborda, que és l’al·lèrgia, tota la sintomatologia serà exponencial.
Quan entrem en contacte per primera vegada amb l’antigen no tenim una reacció al·lergica, sinó que la reacció al·lèrgica es produirà la segona vegada que ens posem en contacte amb aquest al·lergen.
En una primera resposta l’histamina ens produirà broncoespasmes, ens augmentarà el fluxe sanguini, patirem edema i urticaria. I també tindrem una resposta retardada 8-12 hores on és produirà més alliberació d’histamina.
Quin paper tenen els paràsits en les al·lèrgies?
Hem de tenir present que si tenim paràsits (vulgarment coneguts com cucs) també ens activaran diverses etapes del procès al·lèrgic. Si jo no sóc al·lèrgica, però tinc paràsits, també patiré la presència d’histamina al meu organisme.
Sempre, sempre que hi ha al·lèrgies ens asegurarem que no hi hagi paràsits perquè ens provocaran una sobreestimulació de la via, fent que les persones amb al·lèrgia tinguin encara més simptomatologia.
Cal mencionar que sobre les al·lèrgies pesa també el componet genètic; tot i no ser determinant sí que el component epigenètic ens predisposa a patir una al·lèrgia.
Causes que provoquen una predisposició genètica:
- La finestra dels mil dies: factors com la via de naixement, l’alimentació rebuda, si ens han administrat antibiòtics durant aquests mil dies, etc. Tot això farà que tinguem una certa microbiota que ens aconpanyarà la resta de la nostra vida.
- Mala detoxificació hepàtica
- Exposició a metalls pesats (tòxics)
- Tenir paràsits: i ens preguntareu… Realment ens hem de desparasitar? Els parasits són més freqüents del que realment ens pensem. Quan pensem ens paràsits ens venen al cap els cucs, però realment existeixen molts paràsits protozoaris microscòpics que són molt abundants i val la pena eliminar-los, per evitar que interfereixin a la via de les al·lèrgies.
On podem agafar els paràsits?
- De les nostres mascotes, si en tenim
- De la carn i el peix poc fets o no congelats correctament
- De la fruita i verdura no rentada acuradament
- Jugant amb terra
- Mantenint certes relacions sexuals
- Bebent aigua contaminada
És important que coneguem el cicle dels paràsits perquè així podrem realitzar una desparasitació més efectiva. I és que els paràsits tenen un cicle llunar. Durant la setmana de la lluna plena els paràsits van tots cap a la mucosa intestinal. La resta del mes estan a la mucosa pulmonar o articular, inflamant o causant més dolor. Per això, si fem una analítica de femtes quan no és lluna plena, ens sortirà negativa normalment. En conclusió: les desparasitacions que fem a la setmana de lluna plena seran més efectives.
Fins aquí hem repassat les diferents causes que ens poden provocar al·lèrgia. A continuació us donarem alguns consells per tractar l'al·lèrgia i els seus símptomes, sempre des d'una vessant integrativa.
Quin és el tractament integratiu proposat per les al·lèrgies?
Primer de tot, alguns consells bàsics:
- El primer consell, i el més evident, és que per minimitzar al màxim la reacció al·lèrgica intentarem minimitzar l’exposició a l’al·lergen, en la mesura del possible
- Utilitzarem aigues de mar per fer rentats nasals per tal de disminuir la càrrega al·lergènica al màxim
- També utilitzarem tovalloletes oculars per netejar els ulls
- Ventilarem l’habitació, en el cas d’al·lèrgia a l’humitat
- Mantindrem la pols a ratlla: aspiració freqüent de l’habitació, evitarem catifes, cortines, peluixos...
- Si l’al·lèrgia és al sol utilitzarem un fotoprotector adequat
- També intentarem portar una alimentació amb aliments baixos en histamina, evitant i reduint el consum de begudes alcohòliques, formatges (sobretot els curats), xampinyons, xocolata...
I un cop hem pres consciència sobre l’alimentació i les mesures d’higiene, podrem realitzar un tractament integratiu que consisitirà en modular tota resposta immunitària, disminuir la histamina sistèmica i mantenir en òptimes condicions les nostres mucoses (especialment la mucosa intestinal, via de penetració de la majoria d’al·lèrgens).
El nostre producte estrella en aquests casos és el R17 d’Algemica; no tant sols com a antihístaminic, sinó com a immunomodulador, antiparasitari i antiinflamatori. El R17 és un producte fantàstic a base de 10 extractes naturals + N-acetilcisteïna, zinc i vitamines A i E. Entre els extractes naturals cal destacar: la noguera, la Sophora japonica (rica en quercetina), l’helicriso, el groseller negre, l’all, el clau o l’artemisa.
Un altre suplement que ens ajudarà moltíssim amb les al·lèrgies és el P65, que conté la L-glutamina: fonamental per reparar totes les mucoses i tenir-les en un perfecte estat.
També ens caldrà valorar tota la funció gàstrica, pel tal de modular l’histamina. Una correcta acidesa gàstrica és fonamental per tenir una histamina sota control, aquí el suplement que ens ajudarà moltíssim és el D87 Amalaki Complex.
I no ens oblidem de la funció hepàtica! Tenir un fetge en perfecte estat que pugui degradar correctament la histamina i no ens doni més simptomatologia al·lèrgica. Aquí la nostra recomanació és el B37 Livetoxin. Aquest xarop ens permetrà realitzar una correcta depuració hepàtica a totes les fases. Dins la seva formulació inclou una alga, la Chlorella, que ens ajuda a eliminar els metalls pesants a nivell intestinal.
Per acabar, recordem que hem de tenir en compte el calendari llunar per tal de realitzar una desparasitació cada lluna plena, i així evitar que els paràsits interfereixen a les vies al·lèrgiques, com hem vist anteriorment.
Així doncs mantenim les al·lèrgies a ratlla amb el R17 i les nostres recomanacions de salut integrativa!
Vols saber més? Necessites una recomanació personalitzada? Acosta't a la farmàcia i t'ajudem!
I si voleu saber més sobre aquest tema de les al·lèrgies, us animem a llegir l'article sobre al·lèrgies i paràsits al bloc d'Algemica: https://www.algemica.com/blog/bloc-algemica-1/allergies-i-parasits-34