×

Sol, vitamina D i sistema immunitari

Temps de lectura 2 min.
Sol, vitamina D i sistema immunitari

Com segurament ja sabràs la vitamina D és la responsable de que els nostres óssos puguin absorbir el calci que necessiten per estar forts. Però aquesta vitamina té altres funcions, i avui us parlarem d'una ben important: la seva funció dins del reforçament del nostre sistema immunològic per protegir-nos vers patògens externs.

Quina relació hi ha entre la vitamina D i el sistema immunitari?

Diversos estudis han establert que la vitamina D és imprescindible en el que es coneix per immunitat innata, ja que afavoreix que s'activin les nostres cèl·lules responsables de lluitar contra agents externs, conegudes com a macròfags. Sense aquesta vitamina les cèl·lules "lluitadores" romandran "adormides" quan aparegui un perill (un virus o un bacteri, per exemple). Però gràcies a la vitamina D els macròfags són capaços d'atacar mitjançant la fagocitosis, que és quan s'engloben i es destrueixen els microorganismes detectats com una amenaça.

Fagocitosis (imatge: Misistemainmune.es)

Com ens arriba la vitamina D a l'organisme? Existeixen dues vies:

1) PER VIA ENDÒGENA

El nostre cos produeix vitamina D de forma natural al exposar-nos al sol. Quan prenem el sol, i ens arriben els rajos UVA, un component de la nostra pell derivat del colesterol, el 7-dehidrocolesterol, es converteix en colecalciferol, que és la vitamina D. És important que l'exposició solar sigui a les hores pròximes al migdia i sense protecció solar, però malauradament també són les hores de més risc per a la teva pell. Per això no podem exposar-nos massa i posar en perill la nostra pell.  

2) PER VIA EXÒGENA

L'alimentació és l'altre font de vitamina D pel nostre organisme. En casos de carència de vitamina D (com ara, amb el confinament per COVID-19) alguns metges recomanen incorporar a la dieta aliments rics en vitamina D com peix blau, làctics, ous i xampinyons, entre d altres.

Infografia: Lifeder.com

La població espanyola té mancança de vitamina D

Pot resultar irònic que un país com el nostre, amb una dieta mediterrània equilibrada, i tantes hores de sol a l'any, pateixi de manca de vitamina D, especialment entre la tercera edat. Per això és recomanable fer una suplementació de vitamina D, sempre controlada pel teu metge o farmacèutic, que ens permeti arribar als nivells òptics en sang en alguns dels casos que veurem a continuació.

Qui hauria de prendre suplementació de vitamina D?

-  Persones grans (la majoria amb dèficit) 


-  Persones de residències d'avis i els seus cuidadors 


-  Persones confinades o en clausura (convents, per exemple) 


-  Persones amb dèficit crònic

Com es prèn la suplementació de vitamina D?

Hi ha diferents formes de prendre la vitamina D, i a la farmàcia disposem de diversos preparats. Un dels que més recomanem és el D3 BIANE dels laboratoris Pileje.

 

Passa per la farmàcia i estudiarem el teu cas per poder valorar veure quin és el millor tractament per tu!

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu