Tests per detectar el COVID-19

Temps de lectura 2 min.
Tests per detectar el COVID-19
6 Abril 2020

La detecció del virus és vital a l'hora de controlar una pandèmia com la que estem vivint, però en les setmanes que portem confinats a casa hem sigut testimonis de que aquests tests han sigut escassos i pràcticament desconeguts entre la població. Avui us explicarem més sobre les 3 diferents proves que existeixen per diagnosticar si un pacient és positiu en SARS-CoV-2, ja sigui mitjançant la detecció del propi virus (PCR i antígens) o detectant la presència d'anticossos (tests serològics).

Proves PCR

Aquest test està basat en la reacció en cadena de la polimerasa (RT-PCR) i és capaç d'identificar la quantitat de presència del coronavirus a partir de la detecció del seu material genètic en mostres biològiques del pacient des del primer dia. És la prova més fiable i la recomanada per l'OMS, però es necessiten vàries hores per obtenir el resultat. Principalment utilitzada al seguiment de pacients i a les altes hospitalàries.

Proves d’antígens

Aquesta prova detecta certes proteïnes de virus (antígens) en les secrecions respiratòries del pacient, funciona de forma similar a un test d’embaràs, que el pacient es pot fer al seu domicili, i és la més generalitzada a Espanya. Els resultats s'obtenen molt ràpidament, en menys de 15 minuts, però la seva fiabilitat depèn de la càrrega viral i de l'etapa infecciosa del pacient: amb símptomes la seva sensibilitat és superior al 90%, però pot arribar al 60% si el pacient és asimptomàtic.

Proves d’anticossos (tests serològics IgA, IgM e IgG)

Aquests tests no estan indicats en la detecció inicial del virus pròpiament, ni ens permet saber si encara estem infectats, sinó que detecten si una persona està immunitzada perquè el seu cos ha produït anticossos per lluitar contra el Covid-19. És per això que la seva utilitat es limita a saber si un pacient ha estat exposat al virus almenys 6 - 8 dies desprès de contagiar-se. El seu paper és molt important en el futur d'aquesta pandèmia per conèixer quin percentatge de la població ha passat ja el COVID-19 i, en teoria, ha desenvolupat immunitat. Per fer el test, que ens dóna resultats en uns 15 minuts, es necessita una mostra de sang per detectar les proteïnes que produeix el nostre sistema immunitari (immunoglobulines M i G - IgM / IgG-) per defensar-se del coronavirus.

Esperem que en els propers dies, a més d'avançar en la detecció del virus, es trobi una vacuna eficaç contra la pandèmia. Confiem en la comunitat científica i desitgem que ben aviat ens en sortim d'aquesta situació.

FOTO: Centers for Disease Control and Prevention

-----------

Aquest post ha sigut elaborat a partir dels següents articles:

- Farmaadicta

- DiariSanitat

- El País

- BBC

Preu