Tipus de mascaretes i com diferenciar-les

Temps de lectura 4 min.
Tipus de mascaretes i com diferenciar-les
29 Abril 2020

Arran de les notícies publicades recentment sobre la venda de mascaretes a certs supermercats de l'estat espanyol, hem volgut recopilar diferents articles i publicacions d'altres companys de professió, als que agraïm les seves aportacions, per tal d'explicar els diferents tipus de mascaretes existeixen, per a què serveixen, com s'han de fer servir i perquè no totes són iguals. Dedica uns minuts a informar-te per saber què és el millor per la teva salut.

TIPUS GENERALS DE MASCARETES

La principal característica que hem de saber diferenciar és si una determinada mascareta està considerada producte sanitari o no ho està. Si no ho és estarem parlant simplement d'una mascareta higiènica (és el cas de moltes de les mascaretes que anuncien els supermercats i de les que en parlarem més endavant). També és important si eviten o no el contagi, tant cap al exterior com a qui la porta. Conèixer el temps d'efectivitat és clau per saber escollir mascaretes, així com si es pot reutilitzar o són d'un sol ús.

En aquesta infografia de FARMAADICTA trobaràs els principals tipus de mascaretes que existeixen al mercat:

(FONT: FARMAADICTA. Més informació a: https://farmaadicta.com/covid-19/todo-lo-que-nadie-te-ha-contado-sobre-las-mascarillas/)

I per completar aquesta informació us compartim la infografia de El Periódico, on es mostren altres aspectes importants com el tema de les vàlvules d'exhalació, les mascaretes industrials i les nomenclatures per saber si són reutilitzables o d'un sol ús:

(FONT: EL PERIÓDICO. Més informació a: https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200407/coronavirus-vueltas-con-las-mascarillas-7921125)

QUINES SÓN LES EQUIVALÈNCIES DE FILTRACIÓ ARREU DEL MÓN

Ara que ja coneixem els diferents tipus de mascaretes, parlem sobre les nomenclatures que tant hem sentit a parlar:

- Què és signifiquen les sigles FFP? En anglès significa "Filtering Face Piece" i n'hi ha de 3 tipus, segons el grau de filtratge que ofereixen. En aquest article de 65YMÁS trobaràs més informació.

- FFP2, és el mateix que N95? En aquesta infografia de FARMAADICTA ens ho aclareixen:

(FONT: FARMAADICTA. Més informació a: https://farmaadicta.com/covid-19/equivalencia-en-mascarillas-de-filtracion/)

MASCARETES QUIRÚRGIQUES

La mascareta quirúrgica està considerada com a producte sanitari, i és la que està inclosa a la vostra recepta electrònica del CatSalut. El seu objectiu principal és evitar la propagació del virus, però no protegeixen a qui la porta de possibles contagis. Hi ha de tres tipus (més informació aquí), contenen tres capes i són d'un sol ús, amb un temps màxim d'efectivitat de 4 a 6 hores. Tens més informació a la infografia de FARMAADICTA:

(FONT: FARMAADICTA. Més informació a: https://farmaadicta.com/covid-19/todo-lo-que-nadie-te-ha-contado-sobre-las-mascarillas/)

És important saber que la part de color és la que es col·loca cap a fora, tal i com ens indica la infografia dels companys de MEDICADOO:

(FONT: MEDICADOO. Més informació: https://medicadoo.es/2020/04/21/lo-que-debes-saber-sobre-las-mascarillas-quirurgicas/)

DIFERÈNCIES ENTRE MASCARETES HIGIÈNIQUES, CASOLANES I QUIRÚRGIQUES

Davant de l'anunci d'alguns supermercats de començar a distribuir mascaretes, ens agradaria aclarir que la gran majoria d'aquestes mascaretes són mascaretes higièniques industrials i, per tant, no tenen consideració de producte sanitari ni d'equip de protecció. Tampoc ho són les mascaretes higièniques no industrials, o sigui, les mascaretes casolanes que qualsevol pot fer-se a casa.

La gran diferència entre les industrials i les casolanes és que, les primeres, compleixen una normativa feta ad hoc a l'inici de la pandèmia per unificar criteris d'autorització de fabricació i distribució (pots saber més en aquesta notícia de INFOSALUS). De les mascaretes higièniques industrials n'hi ha de dos tipus: no reutilitzables (que compleixen la normativa UNE 0064) i reutilitzables (UNE 0065).

Per altra banda, el que marca la diferència entre una mascareta quirúrgica i una higiènica és que la seva eficàcia no està testada i no compleixen cap certificació, només les normatives abans esmentades. Per tant, les garanties que ofereixen són mínimes, o nules, i no les recomanem en pacients amb símptomes o de risc.

En aquestes taules de COFARES teniu més detalls sobre les característiques de les mascaretes higièniques: 

PER QUÈ COMPRAR LES MASCARETES A LA FARMÀCIA?

En definitiva, si vols un producte sanitari, de protecció, de qualitat i amb totes les garanties, a la farmàcia ho trobaràs. Treballem i ens formem constantment per estar al dia de totes les novetats respecte a medicaments i material sanitari, i a més podem oferir-te consell professional que no trobaràs enlloc més. Quan és tracta de la teva salut, confia en la teva farmacèutica o farmacèutic.

QUÈ NO HEM DE FER AL PORTAR LA MASCARETA POSADA?

Per últim volem remarcar una última cosa: que tant important és portar una bona mascareta homologada com seguir les indicacions de seguretat i portar-la adequadament. En aquesta vinyeta el company de FARMACIAENFURECIDA i la MARIBEL CAROD han plasmat les principals coses que NO debem fer amb les mascaretes, prengueu nota i no les feu!

(AUTORS: FARMACIAENFURECIDA I MARIBEL CAROD)

----------

Si tens qualsevol altre dubte respecte a les mascaretes t'animem a deixar-nos el teu missatge a qualsevol de les nostres xarxes socials (trobaràs els enllaços a la capçalera i al peu de la nostra web).

Preu